Recht op kraamzorg en de kosten

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Het zit in het basispakket van alle zorgverzekeringen. Particuliere kraamzorg is dus nooit duurder dan kraamzorg via een kraambureau!

In het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) is vastgelegd dat iedere kraamvrouw wettelijk recht heeft op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Met toepassing van het LIP kan dit op 49 uur uitkomen. Voor ieder uur kraamzorg wordt een wettelijke bijdrage gevraagd. Sommige verzekeraars vergoeden deze eigen bijdrage en geven zelfs extra zorguren als je een aanvullend pakket hebt. Het is daarom erg belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen of contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Zo voorkomt je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Soms komt het voor dat de kraamvrouw na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven. Is dit het geval, dan wordt, altijd, voor iedere dag extra in het ziekenhuis 6 uur op het totaal in mindering gebracht. Als het nodig mocht zijn, kan de verloskundige nog extra zorguren/dagen bij indiceren tot en met de 10e dag.